maandag 28 januari 2013

Zondag 27 januari 2013 Addis Abeba


Bole airport is altijd een avontuur. Met wat geduld en gedrum geraak je uit het vliegtuig… en dan… Transfer or stay?  Is de vraag die je toegeworpen wordt…. Stay…. En dan volgt een armbeweging waaruit je perfect zou moeten kunnen afleiden langs waar je moet… niet dus. Moeten we nu hier aanschuiven, tiens, de vorige keren moesten we toch gewoon die trap naar beneden? Volgens een ander madammeke dat ook uit ons vliegtuig komt moeten we aanschuiven, OK dan maar. Misschien is de procedure gewijzigd.  Maar dat schuift dus niet. En dan beginnen ze vooraan nog te discussiëren over wat? Zouden ze dat zelf weten? En waarom staat er een bordje ‘transfer’? En waarom is er naast ons een ‘Quick lane’? Weet je wat, we gaan toch naar beneden en ja we kunnen schuiven om  een visum te kopen. Dit gaat redelijk vlot. In het lange smalle bureautje staat een lange tafel en je kan op drie plaatsen aanschuiven. Ze werken per twee. Eentje in uniform en eentje niet. Als je pech hebt springt de ene in uniform plots recht en gaat hij het bureautje uit met een papierke in zijn hand, en de collega, die stopt dan ook en wacht geduldig tot de uniformman terug is. Slechts 2 keer voor het aan ons is, dat valt mee…. Al schuivend hebben we de twee formulierkes ingevuld en op het ogenblik dat we die samen met onze paspoorten willen afgeven, zegt de niet-uniformman: go to next… Aja, want achter ons staat een belangrijke pief aan te schuiven met een diplomatiek paspoort, veel leuker om te bedienen. En dan ontstaat er een discussie tussen uniformmanneke en niet-uniformmanneke, waar wij uiteraard niets van verstaan, maar het zal ongeveer iets gelijk dit geweest zijn: zeg, wat is dat nu, iedereen moet bediend worden, ook die zonder diplomatiek paspoort… Resultaat is dat het niet-uniformmanneke met duidelijke tegenzin toch onze visums toch inplakt. Oef dat ging vlot.

Ok, verder naar de paspoortcontrole. Hier staat geen rij. Maar het is nogal onduidelijk wanneer je tot bij het bureautje mag. Het madammeke in het kotteke is nogal klein en ik denk dat ze moet springen om zichtbaar te zijn. Enfin de collega uit het andere kotteke er rechttegenover doet ineens ook teken naar ons, dus we zullen wel mogen doorgaan zekers. Het kleine madammeke is duidelijk geselecteerd op strengheid. Ze kan het perfect. Ze bekijkt het paspoort en smijt het terug. Jopla, dat ging ook vlot. 

En dan kom je in de volgende zaal, waar de valiezen op de banden liggen rond te draaien. Ze zijn er al, dat valt mee. We kunnen opnieuw gaan schuiven voor de bagagecontrole. En deze rijen zijn lang en kronkelen zich door de zaal en eigenlijk weet je langs geen kanten of je in de juiste rij staat. Ah, ok, de elektriciteit valt uit, yep dit gaat hier nog lang duren. We voelen ons bekeken, bestudeerd. Een grote official in een groen uniform begint teken te doen naar ons. Paaltjes met linten worden verzet en we worden uit de rij gepikt. Alleen wij. Ja lap, grote controle Niet dat we iets mee hebben wat niet mag, maar ze vinden altijd wel iets en dan komt er geld aan te pas. We moeten onze paspoorten tonen aan de paspoortcontroleur, dus weer een paar mensen voorsteken en we moeten de man volgen, richting uitgang. Is OK so, vraagt hij. Yes very good. Tip! Maar geen birrs, neen hoor, euro of dollar. 20 euro wil meneer. Maar ook daar valt over te onderhandelen. Met 10 is hij akkoord. Tja, heb ik nu alleen briefjes van 20 en eentje van 5, bwa, 5 euro en 50 birr later staan we in de aankomsthal. Ja, ok, we zijn afgezet, totaal verrast en gepakt op snelheid,  we stonden wel supersnel buiten en zonder bagagecontrole, maar toch, volgende keer lappen ze ons dat niet meer, liever schuiven dan, als je bedenkt dat je hem een derde van een maandloon gegeven hebt….

Gelukkig staat in de aankomsthal Sisay, de driver, en de Ethiopische kant van de familie ons op te wachten. Dat, samen met het zonnetje dat heel erg zijn best doet, maakt onze aankomst volledig perfect.

Op naar het guesthouse. Aja, het is nog te vroeg, we kunnen nog niet binnen. Buiten ontmoeten we Johannes, de schoenenpoetser, die echt wel onze stoffen, waterdichte , stevige stapschoenen wil shoeshinen…. Maar sympathiek en ondernemend is hij wel, de Johannes.

Na een ontbijt ergens in’t stad inchecken in het guesthouse en een paar uur crashen…. ’t Is nodig. De combinatie van een valling, een nacht niet slapen en de hoogte beginnen door te wegen. Rond een uur of 4 gaan middageten, cadeautjes afgeven van de dochter aan de mama en plannen bespreken voor de week die komt. Welke contacten moeten gelegd worden, waar rijden we eerst naartoe, een paar telefoontjes plegen…. Zo van die dingen die je doet bij de start van een zoekweek.

Het guestthouse Martinds Cozy’s  is anders ook de moeite…. Can we eat someting please? No, we only do breakfast. Ok two cokes…. Sorry no cokes… Later die dag, two coffees please…. Sorry…. Coffee is out… tea? 

‘s Avonds nog een hapje gaan eten in restaurant Dodi. Sorry, we ordered french fries with the chicken, no rice…. French fries are finished… tja, dan eet je rijst hé. Enfin dat eten  is een beetje moeilijk met de elektriciteit die om de 5 minuten uitvalt en we staan heel vlug weer buiten want we willen eigenlijk alleen maar slapen.  

De volgende ochtend. Can I get a coffee with milk… sorry… milk is out. Tja, het is nog maar 9 u, de winkels zullen nog niet open zijn zekers? Bij het afrekenen blijkt dan ook dat ze 100 Birr meer vragen dan afgesproken, zomaar, omdat we zogezegd een grotere kamer gekregen hebben omdat er geen kleinere kamers vrij waren.  Een ontbijt van wat brood met konfituur, daar vragen ze omgerekend 1 euro voor, en naar Ethiopische normen is dat echt veel geld voor wat we kregen.  En moesten de kamers dan nog in orde zijn… nope. Hier zien ze ons dus niet meer terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten